Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
27.8.2024, Milan Šurkala, aktualita
LFP baterie jsou známy tím, že se mohou bezproblémově nabíjet na 100 %. To je ale jen částečná pravda. Poslední výzkumy totiž ukazují, že i toto jim může vadit a může to negativně ovlivnit životnost akumulátorů.
i83427 (69) | 30.8.20247:42
Baterie by neměli setrvávat. To jako fakt?
Odpovědět0  0
cj190133 (40) | 29.8.202413:26
To je veľmi čudný výsledok, najmä to vybíjanie do nuly. LFP sa používa aj pre solárne panely a vždy sa dá nastaviť len hĺbka vybitia, pričom software ani nedovoľuje nastaviť vybíjanie na nulu. Rapídne to ovplyvňuje životnosť. Ja som výbíjal do 10% a za 2 roky mi kleslo SoC na 97%. Potom som zmenil hlbku vybitia na 75%, čiže vybíjanie do 25% zostatkovej kapacity. Za ďalšie dva roky sa to nezmenilo, stále mám SoC 97%.

Preto sa mi nechce veriť, že cyklovanie 0­-25% je lepšie ako 75­-100%. To fakt vidím prvý krát.
Pritom asi 220 dní v roku sa mi batérie nabijú na 100%. Keby bol taký problém so 100% nabitím, SoC by mi určite za dva roky kleslo, tak ako klesalo pri hlbokom vybití.
Nie je to FAKE?
Odpovědět0  0
HoCh (333) | 28.8.20247:27
Díky za zajímavý článek. Zrovna řeším, jaká je nejvhodnější strategie využití a prodeje energie z fotovoltaické elektrárny a tohle by mohlo dost změnit obvyklý přístup k práci s baterkami.

Je ale ještě otázka, co s tou baterkou udělá delší vybití. Třeba u olověných akumulátorů dochází při vybití docela rychle k sulfataci elektrod a ztrátě kapacity. Koukal jsem do zdrojového textu a v testech se podle všeho cykluje okamžitě, takže po vybití na 2,5V následuje nabíjení na cílovou kapacitu.

V běžném domácím provozu by normálně mělo smysl prodat skoro celý obsah baterky do sítě při večerní špičce a nechat tam jen nějakou rezervu na noční spotřebu. Jenže pokud bude další den zataženo, tak se baterka moc nenabije. A jestli jí delší vybití bude škodit, nemusí být výsledek dobrý.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4982) | 28.8.202413:08
Tohle správně nastavit, to je kumšt a nevím, zda to má dobré řešení. V zásadě je dobré ráno to cpát především do sítě, po poledni ­(kdy je cena nízká až záporná­) vše ládovat do baterky, aby se to pak dalo případně prodávat večer. Jenže pak z toho, co je v baterce, musíte pokrýt to, co jde do sítě, to, co spotřebujete večer, a případě i to, co spotřebujete ráno ­(když není hezky­). To už je potřeba dost velkou baterku, aby se to dalo nějak skloubit. Také to znamená, že to tímto chcete tlačit ke 100 % ­(aby to pokrylo ty tři situace­), což ale zase nechcete z důvodu životnosti. Každopádně zásadní je nervat to do sítě v dobách přebytku, pak se z příčiny problému stane naopak jeho řešení. A chtělo by to software, který by dokázal dobře spolupracovat s předpovědí počasí, aby to dokázal pro dnešek naplánovat s ohledem toho, co se očekává zítra. Vím, že jsou takové, které automaticky pracují s výkupními cenami, ale nevím, nakolik jsou schopné dynamicky upravovat chování s ohledem na odhadovaný stav v následujícím dni.
Odpovědět0  0
maro.sk (3) | 28.8.20240:20
Celkom by ma zaujímalo, ako sa správajú napr. batérie v slúchadlách, ktoré sa po vložení do púzdra vždy nabíjajú na 100%. Asi to nebude pre životnosť nič moc a ďalšie lítium skončí niekde na skládke v halde...
Btw, používam Sony­-C700N, tak snáď to má Sony nejako ošéfované a vydržia čo najdlhšie.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4982) | 28.8.202410:34
Otázkou je, co umře dřív, zda baterka nebo jiná součást. Já teď odstavoval sluchátka ne kvůli baterce, ale kvůli tomu, že guma na kabelu natolik popraskala, že už z toho čouhaly dráty. Ono se to stejně trochu liší směs od směsi a člověk nikdy neví, která tam vlastně je. Obecně je ale dobré to nenabíjet úplně a u většiny typů to ani plně nevybíjet. Jednoduše, když víte, jak dlouho se to bude asi nabíjet, a vzpomenete si na to dřív, než se to plně dobije, tak to klidně odpojte. Ale asi nemá smysl se na to nějak dramaticky zaměřovat a hlídat to, člověk by neměl být otrokem. A jak jsem říkal výše, je možné, že dřív umře “obal” než baterka.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.